What's up?!

Oktober 2017

Kunst- en cultuureducatie in De Ronde Venen

Gemeente De Ronde Venen heeft voor het schooljaar 2017/2018 subsidie verleend aan verschillende koepelorganisaties die zich richten op kunst- en cultuureducatie in samenwerking met de basisscholen. Hieronder een korte introductie van deze organisaties en hun activiteiten.
Kunst Centraal www.kunstcentraal.nl.
Deze provinciale organisatie verzorgt al vele jaren collectieve programma’s voor scholen in de provincie Utrecht waaronder bijna alle basisscholen in de De Ronde Venen. Via het Kunstmenu komen leerlingen in alle schooljaren in aanraking met kunst en cultuur. In het Cultuurprogramma wordt al 10 jaar samengewerkt met lokale kunstenaars en culturele partijen om leerlingen de rijkdom van de cultuur dichtbij schoolte laten zien en ervaren. Contactpersoon voor het Cultuurprogramma is Ester Prins e.prins@kunstcentraal.nl
Cultuurhuis Abcoude www.cultuurhuisabcoude.nl
Stichting Cultuurhuis Abcoude houdt zich sinds 2017 bezig met het bevorderen van het culturele klimaat in Abcoude en Baambrugge. Als cultureel expertisecentrum jaagt zij initiatieven aan en organiseert projecten op het gebied van educatie, talentontwikkeling, communicatie en participatie. Vanuit de visie dat kunst en cultuur verdiept, ontwikkelt, inspireert en verbindt, is kunsteducatie een belangrijke pijler voor de organisatie. Dit schooljaar is het Cultuurhuis een samenwerking op maat gestart met de vijf scholen in Abcoude en Baambrugge.  
Met de gemeentelijke subsidie financiert zij een deel van de organisatie en advisering in relatie tot de bovengenoemde projecten. Scholen betalen alleen voor de kunstvakdocent. Cultuurhuis Abcoude investeert daarnaast onder andere in het werven van financiële middelen van andere fondsen, sponsoren, bezoekers en donateurs om te kunnen voorzien in alle kosten om de projecten tot stand te brengen 
Meer informatie is verkrijgbaar bij Jikke Beek, zakelijk leider van het Cultuurhuis info@cultuurhuisabcoude.nl
Kunst Rond de Venen www.krdv.nl
Stichting Kunst Rond de Venen (KRDV)  is voor kunsteducatie een spin in het web voor de gemeente, voor scholen, brede scholen, amateurkunstverenigingen en particulieren. Het werkgebied betreft de kernen Vinkeveen, Waverveen, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Wilnis.
Voor het schooljaar 2017 -2018 heeft KRDV de  Matchingregeling Cultuureducatie in het leven geroepen voor de basisscholen in Vinkeveen, Mijdrecht, De Hoef en Wilnis. De Matchingregeling betreft een financiële overeenkomst tussen KRDV en de school met betrekking tot lokale kunst- en cultuuractiviteiten. Als een basisschool minimaal € 500,- en maximaal € 2000,- op jaarbasis inlegt voor kunst- en cultuuraanbod, uitgevoerd door lokale aanbieders, dan legt Kunst Rond de Venen, daar hetzelfde bedrag bij. Kunstaanbieders kunnen geen aanspraak maken op deze regeling, zij kunnen wel een basisschool hierop attenderen.  Naast deze matchingregeling verzorgt Kunst Rond de Venen de HaFaBra praktijk- en theorie examens (regionaal), organiseert zij buurt- en vakantieactiviteiten, presentaties en evenementen.
Voor verdere vragen  is Aino Merits, projectcoördinator KRDV, aanspreekpunt aino.merits@gmail.com

Cultuurpact

In maart 2017 is er een Cultuurpact gesloten tussen provincie Utrecht en gemeente De Ronde Venen, met als doel om erfgoedlocaties toegankelijk te maken voor inwoners en toeristen. Er is gekozen om extra aandacht te geven aan de Buitenplaatsen, Stelling van Amsterdam en de Ontginningsgeschiedenis van De Ronde Venen.
In 2017/2018 staat het thema, Buitenplaatsen langs de Angstel en de Gein centraal.
Corinne Vis (Confetti dell’Arte)  is aangesteld als Adviseur/Projectleider Cultuurpact info@confettidellarte.nl Zij heeft als opdracht om in samenwerking met lokale partijen, zoals Kunst Centraal, Cultuurhuis Abcoude en Kunst Rond de Venen invulling te geven aan de gekozen thema’s. Op zondag 1 oktober was de feestelijke aftrap van het Cultuurpact op Buitenplaats Postwijck in Baambrugge.

Website Uit in De Ronde Venen

Na 7,5 jaar www.uitinderondevenenis het tijd voor vernieuwing! In opdracht van de Bibliotheek AVV werkt Tweed/Netsquare aan een eigentijdse heldere versie van de digitale wegwijzer voor alle  kunst & cultuur in De Ronde Venen. Aanmelden van culturele activiteiten, workshops, cursussen en evenementen blijft uiteraard mogelijk via uitinderondevenen@bibliotheekavv.nl
Eind van dit jaar zal de nieuwe website online gaan via het vertrouwde adres www.uitinderondevenen.nl  en de website van gemeente De Ronde Venen.

 

Mei 2017

In de komende maanden zijn er weer een aantal mooie culturele evenementen te bezoeken in onze gemeente:

KunstRondeVenen

De derde editie van KunstRondeVenen komt in zicht! Behalve heel veel kunst om te bekijken tijdens de atelierroute op 27 en 28 mei, zijn er ook weer veel bijzondere optredens van lokale artiesten. Zowel het kunstaanbod als het aanbod aan optredens en activiteiten is dit jaar gevarieerder dan ooit. Om bezoekers nog beter de gelegenheid te geven zoveel mogelijk te zien, zullen dit jaar meer kunstenaars op gezamenlijke plekken exposeren. Daar staan ze klaar om uitleg te geven over wat ze maken, wat hen inspireert en hoe ze te werk gaan. In startlocatie Boven Verwachting in Wilnis vinden bezoekers een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en één van hun werken en van de optredens die zij onderweg kunnen zien. Zo kan iedereen zijn eigen route uitstippelen. 
Het complete programma is te vinden onder www.kunstrondevenen.nl> KunstRondeVenen > Programma KRV2017

2e Straattheaterfestival

Nog even en het is zaterdag 17 juni 2017: de dag van de 25e editie van Straattheaterfestival De Ronde Venen.  Het programma dat de organisatoren voor de 25e editie van Straattheaterfestival De Ronde Venen in petto hebben, is veelbelovend. Met wederom spectaculaire acts op en rond het Raadhuisplein en ontwapenende duo’s en groepen die zich door de straten van het Mijdrechtse dorpscentrum bewegen. Maar ook met ontroerende en bijzondere optredens van vele lokale artiesten uit De Ronde Venen. Een bonte mix dus weer van lokale culturele verenigingen en talenten en professionele artiesten met straattheater, dwaze straatmuziek, circustheater en acrobatiek, de mix die iedereen zo leuk vindt.
Benieuwd naar de inhoud van het programma? Volg www.straattheaterdrv.nl

Festival de Zomertuin

Op 1 en 2 juli zal er een nieuw cultureel festival plaatsvinden in Abcoude! Een samenwerking tussen Cultuurhuis Abcoude, de OVAB en de Pure Markt uit Amsterdam.Festival de Zomertuin wordt op 1 juli geopend bij De Witte Dame met een lied van alle scholieren en alle koren van Abcoude en Baambrugge! En op zondag 2 juli is er een biologische markt en veel cultuur in het centrum van Abcoude. Op deze dag zal er een Parade van boten varen met voorstellingen/ taferelen van lokale culturele organisaties en kunstenaars.
Meer weten over dit festival? www.cultuurhuisabcoude.nl  en www.puremarkt.nl

 

December 2016

In deze laatste week van 2016 mogen we weer terugblikken op een jaar vol kunst en cultuur in bekende en nieuwe vormen. 

Via de Cultuurimpuls kwamen culturele aanbieders begin dit jaar bij elkaar en werden bestaande evenementen verrijkt met nieuwe elementen.  Met de Nacht van Neptunus, de Kinderboekenweekspecial, het Langste schilderij, en de Halloweenparade als concreet resultaat.

Voor kunst- en cultuureducatie verzorgt de provinciale instelling Kunst Centraal al jaren het Kunstmenu en het Cultuurprogramma op alle basisscholen in de gemeente. Daarnaast zijn twee lokale cultuureducatieve organisaties werkzaam in De Ronde Venen: de stichting Cultuurhuis Abcoude is actief in de kernen Abcoude en Baambrugge en de stichting Kunst Rond de Venen richt haar aandacht op de overige kernen; Mijdrecht, Wilnis, De Hoef, Vinkeveen en Amstelhoek.
Interne cultuurcoördinatoren van basisscholen en cultuuraanbieders in De Ronde Venen leerden elkaar in het voorjaar beter kennen met try outs en workshops op verschillende scholen als gevolg.

Naast de digitale kunst- en cultuuragenda www.uitinderondevenen.nlis in september de Uitplanner Abcoude en Baambrugge in kalendervorm verspreid onder alle inwoners van deze twee kernen. Kunst en cultuur krijgt steeds meer gezicht.

Projecten als Venen op de Kaart en de Verhalenkamer brengen met hun activiteiten de verhalen van De Ronde Venen dichter bij de inwoners.
De provincie Utrecht sluit in de periode 2016 – 2019 cultuurpacten met gemeenten. De Ronde Venen ziet mogelijkheden voor zo’n cultuurpact en wil samen met ondernemers, inwoners en instellingen aan de slag gaan.  Een mooie stimulans om cultuur en cultureel erfgoed in De Ronde Venen verder op de kaart te zetten.

En dan waren er nog (muzikale) lezingen, concerten, open monumentendagactiviteiten, atelierroute en korendagen, festivals, theater- en filmvoorstellingen, dansoptredens, exposities en………..
Er is veel te beleven in De Ronde Venen!

We zien uit naar een inspirerend cultureel 2017!

 

Oktober 2016

Culturele estafette Cultuurimpuls trekt verder door De Ronde Venen

Na de aftrap van Cultuurimpuls in de Neptunusnacht vorige maand in Vinkeveen, heeft Troupe A’dour op 8 oktober, tijdens de Kinderboekenweek, ‘Kasjtanka’ gespeeld in de Bibliotheek Mijdrecht. De kinderen keken en luisterden geboeid naar de muzikale voorstelling over een klein jong hondje dat verdwaalt in de grote stad. 

De succesvolle jubileumvoorstelling van Troupe A’dour is gebaseerd op twee Russische meesterwerken: ‘Kasjtanka’ van Tsjechov en het pianostuk ‘Kinderalbum’ van Tsjaikovski. Acteur Ton Feil is in het stuk niet alleen de verteller, maar neemt ook de rol van hond Kasjtanka, kat, gans, varken en hun baasjes op zich. Met de speciaal voor het stuk gemaakte dierenpoppen, weet hij de aandacht van de kinderen en hun (groot)ouders gedurende de hele show vast te houden. Het prachtige pianospel van Irina Parfenova zorgt ervoor dat ze even niet in de volle zaal van de Bibliotheek in Mijdrecht zijn, maar met het verdwaalde hondje meegaan op avontuur.

Estafette
‘Kasjtanka’ van Troupe A’dour is een van de activiteiten die mede mogelijk is gemaakt door de steun van Cultuurimpuls, een estafette van activiteiten waarbij het thema ‘verbinding’ centraal staat. Gemeente De Ronde Venen geeft hierbij letterlijk een financiële impuls aan de cultuur in de gemeente door een serie van activiteiten te ondersteunen. Daarnaast zoeken de culturele ondernemers steun vanuit het bedrijfsleven, fondsen en van particulieren.

Ook tijdens de laatste week van de Kinderboekenweek is er nog genoeg te beleven in de Bibliotheek. Zo vertelt verhalenvertelster Elza Vis woensdagmiddag 12 oktober in de bibliotheken van Wilnis, Vinkeveen en Abcoude over opa’s die koningen zijn, bijzondere kleindochters hebben en wat ze samen meemaken. Angela Strubbe zingt en begeleidt Vis op de gitaar. 

Troupe A’dour verzorgt op 20 november nog een muzikale voorstelling in de Veenhartkerk en op 10 december geeft pianiste Helena Basilova een lezing over de Tsjechische componist Leoš Janáček in de Bibliotheek Mijdrecht. Ze zal daarbij zowel spelen als vertellen.

Griezelen
Op 29 oktober trekt de culturele estafette Cultuurimpuls naar Fort Abcoude. Die zaterdag vindt de Halloween Parade plaats, een theaterfestival met griezelige tenten, kramen en voorstellingen. De Jeugdtheaterschool Abcoude organiseert een Griezeltocht, die wordt afgesloten met een Halloweendisco.

Ondertussen werkt Atelier de Kromme Mijdrecht ook nog samen met inwoners van De Ronde Venen aan het langste schilderij van de gemeente. Het atelier heeft al tientallen aanmeldingen ontvangen. Meedoen? Check www.atelierdekrommemijdrecht.nl voor alle informatie.

 

 

Juli 2016

Cultuurimpuls: Cultureel Estafetteproject
De Ronde Venen stimuleert evenementen met thema ‘verbinding’

DE RONDE VENEN – Van het langste schilderij in De Ronde Venen tot griezelen in Abcoude tijdens de Halloween Parade. Begin september gaat de eerste van een serie evenementen van Cultuurimpuls van start, waarbij cultuuraanbieders en de gemeente samenwerken aan het thema ‘verbinding.’

Al maandenlang komen Cultuuraanbieders bij elkaar in WOEV, de culturele broedplaats in Vinkeveen. Hier bespreken ze hun ideeën rond Cultuurimpuls, een estafette van activiteiten waarbij het thema ‘verbinding’ centraal staat. Gemeente De Ronde Venen geeft hierbij letterlijk een financiële impuls aan de cultuur in de gemeente door een serie van activiteiten te ondersteunen.

Nooit eerder stond De Ronde Venen in het najaar zo bol van de activiteiten als dit jaar! Op 3 september trapt Troupe A’dour af door de nacht van Neptunus in Vinkeveen een bijzondere muzikale boost te geven met een concert bij de Vinkeveense Plassen. Tijdens de Kinderboekenweek van 5 tot 16 oktober zorgt de Bibliotheek AVV in samenwerking met muzikanten, theatermakers en verhalenvertelster Elza Vis dat er van alles te doen is in de vestigingen in De Ronde Venen. Atelier de Kromme Mijdrecht werkt samen met inwoners van De Ronde Venen aan het langste schilderij van de gemeente. Het atelier heeft al tientallen aanmeldingen ontvangen. Meedoen? Check www.atelierdekrommemijdrecht.nl voor alle informatie.

Op 29 oktober is in Abcoude de feestelijke finish van de culturele estafette. Die zaterdag vindt de Halloween Parade plaats, een theaterfestival met griezelige tenten, kramen en voorstellingen. De Jeugdtheaterschool Abcoude organiseert een Griezeltocht, die wordt afgesloten met een Halloweendisco.

De Cultuurimpuls is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente. Om de financiering rond te krijgen, zoeken de culturele ondernemers steun vanuit het bedrijfsleven, fondsen en van particulieren.


Maart 2016

Uitplanner Abcoude Baambrugge

Naast ww.uitinderondevenen.nl is er nu ook de Uitplanner Abcoude Baambrugge, een initiatief van cultureel ondernemer Jikke Beek en de stichting Kunst & Cultuur Abcoude:
Het missen of te laat signaleren van activiteiten en evenementen of de informatie over een bepaalde cursus niet kunnen vinden, is verleden tijd met De Uitplanner Abcoude Baambrugge. Een totaaloverzicht van en informatie over alle cursussen, lezingen, activiteiten en evenementen voor jong en oud. Van theater tot pilates en van de Feestweek, via de zomermarkt tot een rondleiding bij het Fort. Zodat je altijd weet wat er speelt en met bovendien voldoende ruimte om als eigen (gezins-)planner te gebruiken. De Uitplanner is een mooi vormgegeven jaarkalender die niet snel bij het oud papier zal belanden. En uiteraard gekoppeld aan een website met actuele informatie. Vanaf een bedrag van 5 € kun je deze kalender al mogelijk maken voor jezelf en je dorpsgenoten. Deze keer niet met de pet langs de deuren, maar draag bij via de volgende link en vind leuke tegenprestaties:https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/de-uitplanner-abcoude-baambrugge/.

 

Januari 2016

Cultuurimpuls voor nieuw Rondeveens evenement
Denk mee en meld je aan!

Gemeente De Ronde Venen geeft een financiële impuls voor het organiseren en uitvoeren van een gezamenlijk cultureel evenement ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de gemeente. Op donderdagavond 21 januari is iedereen met een cultureel hart welkom in de Broedplaats in Vinkeveen om samen te brainstormen over de opzet. 

Alle opties staan nog open. De invulling kan variëren van muziek tot dans, van culinair tot historie. Ook mogelijke locaties en thema’s komen aan de orde. Eén evenement, een week met activiteiten of evenementen verspreid over het jaar, alles is nog mogelijk. Waarbij de inbreng van de deelnemers de sleutel zal vormen tot het succes. Cultuuraanbieders, cultuurliefhebbers en ondernemers die bij willen dragen aan een gezamenlijk evenement voor de Rondeveense gemeenschap zijn van harte welkom deel te nemen aan de brainstorm Cultuurimpuls. Deze brainstorm levert concrete uitkomsten op, waarmee de betrokken deelnemers aan de slag kunnen om het gezamenlijke evenement in de loop van 2016 tot uitvoering te brengen.

De brainstorm Cultuurimpuls vindt plaats op donderdag 21 januari 2016 van 19.30 tot 21.30 uur in de Broedplaats (voormalige Maria-oord) aan de Herenweg 63E in Vinkeveen en wordt geleid door Ron Vark, één van de initiatiefnemers van de Broedplaats.

Op de gemeentelijke begroting 2016 is net als vorig jaar een eenmalige subsidie van € 20.000 beschikbaar voor nieuwe aansprekende kunst- en cultuurevenementen van samenwerkende kunst- en cultuurorganisaties, nieuw beleid en noodzakelijke investeringen in het kunst- en cultuurveld.
Na onderzoek heeft de gemeente besloten dit bedrag niet over te hevelen naar een Lokaal Cultuurfonds. Maar in te zetten voor een concrete impuls. Financiering wordt verder mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven, fondsen en particulieren.

 

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Anne Goos, beleidsmedewerker Kunst & Cultuur a.goos@derondevenen.nlen Margriet Veeneman, cultuurconsulent in DRV m.veeneman@bibliotheekavv.nl

Juli 2015

Cultuurborrel 18 juni: vervolg cultuurfonds DRV

Na de introductie in de cultuurborrel van 30 maart onderzoekt een werkgroep uit het culturele veld of er draagvlak is te vinden voor een Lokaal Cultuurfonds. Een Lokaal Cultuurfonds - met gezamenlijke financiële inbreng van gemeente DRV, Rondeveense ondernemers, particulieren en regionale/landelijke fondsen – ter stimulering van het culturele leven in de Rondeveense gemeenschap.
Deze zomer volgt een gesprek met wethouder Erika Spil en een aantal lokale ondernemers over de aard van het cultuurfonds en de mogelijke aanpak.
Wordt vervolgd…..


 Pitches

* Pop up cultureel centrum
De Hoefse cultureel ondernemers Machteld van Bronkhorst en Mimi Bousché  zijn bezig een tijdelijke ontmoetingsplek in Mijdrecht te creëren, zodat De Ronde Venen nog meer gaat bruisen! Vanuit hun eigen grote culturele netwerk zullen zij hier creatieve workshops, concerten en andere inspirerende activiteiten laten plaatsvinden. Ook andere kunst- en cultuuraanbieders uit DRV zijn van harte welkom hun initiatieven vorm te geven.
Eerste prioriteit is het vinden van een mooie centrale plek in Mijdrecht. Het oude station lijkt een goede optie….. De initiatiefnemers staan open voor samenwerking! Ideeën en suggesties zijn zeker ook welkom viainfo@t-artapart.nl.

 * Stichting Barbarugo
Ruud Goedknegt heeft zich als mens en ondernemer het lot van de Ghanese woestijn en haar bewoners aangetrokken door de stichting Barbarugo in het leven te roepen. Deze onderneming legt samen met de lokale bevolking grote bamboeplantages aan. Zo is er werk en groeit er weer iets in de dorre vlakten.
Wie het werk van Ruud en zijn stichting wil steunen kan dit laten weten via ruud.barbarugo@gmail.comof0297 582482.

*Open Monumentendag 2015 
Namens Venen op de Kaart, samenwerkingsproject van bibliotheek AVV, museum DRV en RHC Vecht en Venen, roept Maarten Kentgens op om deel te nemen aan Open Monumentendag. Tijdens de openstelling van Rondeveense monumenten muziek laten klinken, een theaterstuk opvoeren of een andere culturele activiteit organiseren?
Laat het weten via cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl
De gemeente faciliteert samen met Venen op de Kaart de PR rondom Open Monumentendag.

* Muzikale lezingen
Troupe A'dour en Bibliotheek AVV hebben de handen ineen geslagen. Naast de succesvolle huiskamerconcerten verzorgen Irina Pafenova c.s.  vier keer een concert met lezing in bibliotheek Mijdrecht. De concerten vinden dit najaar en volgend voorjaar plaats. Exacte data zijn binnenkort te vinden via www.uitinderondevenen.nl
 

Exposeren in gemeentehuis
In de oude hal (ingang Raadhuisplein) van gemeentehuis De Ronde Venen is er gelegenheid voor (amateur)kunstenaars om een aantal werken aan de muur te hangen voor een 2-maandelijkse expositie. Een kleine opening behoort ook tot de mogelijkheden.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met bode Jos Roeleveld 0297 201601 / 06 24195522
 

Festivalzomer DRV
De Ronde Venen staat ook deze zomer weer in het teken van ‘outdoorfestiviteiten’! Met o.a. het Vogelvrij Festival bij Fort Uithoorn, de Feestweek in Wilnis, het Shantyfestival in Vinkeveen en de Abcouder Feestweek met de Kunst- & Cultuurmarkt. Check www.uitinderondevenen.nlvoor data en programma’s en voor andere grote en kleine culturele evenementen.

Een ontspannen en culturele zomer toegewenst!

Margriet Veeneman & Marlous van Merkenstein
Cultuurconsulenten De Ronde Venen
E cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl

P.S. De cultuurconsulenten zijn van 13 juli tot 10 augustus op vakantie.

 

 

 

April 2015

Cultuurfonds DRV?
Na de WoMiBo’s in 2014 worden de cultuurborrels dit jaar afwisselend op maandag- en donderdagavond gehouden.

Tijdens de Cultuurborrel op 30 maart in De Boei wisselen 35 aanwezigen uit het culturele veld van gedachten over de mogelijke opzet van een Lokaal Cultuurfonds DRV. Wethouder Erika Spil oppert het idee om de gemeentelijke middelen, die nu beschikbaar zijn voor incidentele eenmalige subsidies, over te hevelen naar een Lokaal Cultuurfonds. Als ook bedrijven en particulieren sponsorgelden in dit fonds storten is er meer financiële ruimte voor vernieuwende Rondeveense culturele activiteiten en evenementen.

In de gemeenten Houten en Stichtse Vecht zijn onlangs lokale cultuurfondsen opgericht in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds beschikt over cultuurdeskundigen binnen alle disciplines en over kennis en expertise op het gebied van fondsenwerving. Dit Fonds voert al het beheer over meer dan 300 culturele fondsen en werkt actief aan nieuwe wegen voor de financiering van kunst en cultuur.
Marlyne Stolker is ambtelijk secretaris van het Prins Bernard Cultuurfonds voor de provincie Utrecht. Ter inspiratie vertelt zij over de experimenten met de gemeenten Stichtse Vecht en Houten. Belangrijk aandachtspunt bij de vorming en uitvoering van een gemeenschapsfonds is de gezamenlijke betrokkenheid van gemeente, cultureel veld en lokale sponsors. De cultuurconsulenten zouden hierbij een verbindende rol kunnen spelen.

Hoewel er nog onduidelijkheden zijn over de exacte inhoud en vorm van een lokaal cultuurfonds voelen de aanwezigen ervoor om de mogelijkheden verder te onderzoeken. Een kleine werkgroep zal het idee verder uitwerken en terugkoppelen in de eerstvolgende cultuurborrel.

De volgende cultuurborrels zijn op donderdagavond 18 juni, maandagavond 21 september en donderdagavond 17 december!

Pitches cultuurborrel:

·         Rietje Beerens presenteert de Rondeveense Uitdaging: De Uitdaging zorgt voor samenwerking tussen maatschappelijke (incl. culturele) organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. We bemiddelen in vraag en aanbod van Materialen (meubels, spullen), Menskracht (kennis, extra handen, creativiteit) en Middelen (geld). We zijn een ondernemersnetwerk dat dóet. We maken hierbij gebruik van een matchgroep met ‘oude rotten’ en ‘jonge honden’.  
Meer over de werkwijze en de mogelijkheden is te vinden op www.derondeveenseuitdaging.nl

·         Pianiste Irina Parfenova  en Arjen Schuil van Troupe A’dour vragen aandacht voor hun huiskamerconcerten. Zij zijn op zoek naar mooie huizen in De Ronde Venen e.o. waar ze hun kleinschalige concerten kunnen uitvoeren. Meer weten of een huis in de aanbieding? info@troupeadour.nl  T 0297 - 24 17 67 of 020 - 845 50 22, M: 06 - 209 17 312

Kunst- en Cultuurnota vastgesteld door raad
Op 9 april is Delen en Beleven, Nota Kunst & Cultuur De Ronde Venen 2014 – 2018, vastgesteld in de besluitnemende vergadering van de gemeenteraad.
Behoud van een basisinfrastructuur voor kunst en cultuur & cultureel ondernemerschap zijn de pijlers van het nieuwe beleid. De nota is te downloaden via de kunst & cultuurpagina van de gemeentesite www.derondevenen.nl.

Advies op Maat voor Rondeveense verenigingen
Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Utrecht hebben vrijwilligersorganisaties ook in 2015 Advies op Maat aangeboden. Op 8 april 2015 zijn 22 adviescheques voor Advies op Maat uitgereikt. Vier daarvan zijn bestemd voor culturele organisaties uit De Ronde Venen: Atelier De Kromme Mijdrecht, muziekvereniging Viribus Unitis, Museum De Ronde Venen en Regionaal Operette- en Musicalkoor Mijdrecht.

Open Monumentendag 2015
Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 is het weer Open Monumentendag.
Gemeente De Ronde Venen faciliteert dat weekend openstelling van zoveel mogelijk monumenten in alle kernen en buitengebieden. Dit biedt een mooie gelegenheid om monumentbezoek te combineren met culturele activiteiten, want het thema is dit jaar: Kunst & Ambacht.
Ideeën, suggesties, vragen en concrete plannen zijn tot 1 juni welkom bij de gemeente DRV  m.sybrandy@derondevenen.nlen de cultuurconsulenten cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl

 

December 2014

Gemeente DRV en kunst & cultuur

Ø  De nota kunst & cultuur: Delen & Beleven, die op 1 december op de agenda van de commissie welzijn stond, is vanwege tijdgebrek doorgeschoven naar 19 januari 2015. Meekijken kan via http://derondevenen.raadsinformatie.nl/live

Ø  N.a.v. de uitkomst van de enquete door de cultuurconsulenten en het gesprek dat cultuurondernemers uit Abcoude met de burgemeester voerden komt een voorstel met verbeteropties voor het sandwichbordenbeleid op de agenda van de commissievergadering van 22 januari 2015.

Ø  Silva Meester vertrekt per 2015 bij de gemeente De Ronde Venen en Mw. Anne Goos is aangesteld als beleidsmedewerker met kunst & cultuur in haar pakket. Beiden zullen naar verwachting aanwezig zijn op de nieuwjaarsreceptie van gemeente DRV op 7 januari 2015 van 19.00 tot 20.30 uur in Sociaal Cultureel Centrum De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen.

 

Oktober 2014

Stichting Kunst & Cultuur Abcoude evalueert en  zoekt helpende handen en hoofden
Cultureel ondernemers Ellen Meijer,  Linda van Nimwegen, Astrid de Graaf, Marjolein Macrander en Esther Deerenberg van de Stichting Kunst & Cultuur Abcoude doen n.a.v.  5 jaar actieve inzet de volgende oproep:

Vind jij dat de Kunst- & Cultuurmarkt en krant moeten blijven bestaan? Want ook wanneer je de stichting en haar initiatieven overbodig vindt horen wij dat graag.
Wie voelt zich aangesproken om met ons mee te werken? We zoeken mensen die de krantjes in de bussen willen gooien, we zoeken mensen die de markt willen helpen opbouwen en afbreken. We zoeken mensen die ons willen helpen met alle financiële rompslomp, we zoeken mensen die mee willen denken over de programmering van de twee podia op de markt, kortom we zoeken mensen die zich gaan aansluiten en net als wij de handen uit de mouwen willen steken.
Het betekent dat je twee keer per jaar een vergadering bijwoont en een taak die je leuk vindt op je neemt. Verder onderhoudt je wat contact via telefoon en per mail.  Alleen met wat extra handen en meer betrokkenheid van iedereen,  is het mogelijk de stichting te laten bestaan en anders houdt het na 5 jaar op en blijft de kunst en cultuur enkel bestaan binnen de muren van onze eigen ondernemingen. Dat zouden wij erg jammer vinden, dus wie komt ons helpen.
Alvast bedankt!


Je kunt hen mailen op : info@kunstencultuurabcoude.nl

 

Kunst Rond de Venen muziek- en danslessen geeft eerste Nieuwbrief uit
Sinds kunstencentrum de Hint in maart dit jaar overging in stichting Kunst Rond de Venen, is er hard gewerkt aan een ruim aanbod van cursussen muziek, dans theater en mime. Voor individuen, groepen, muziekverenigingen en scholen. De eerste Nieuwsbrief van de nieuwe organisatie is nu uit:
U vindt hier het laatste nieuws, leuke weetjes en nuttige informatie over al onze activiteiten. Ook zetten we iedere maand één of twee leerlingen in het zonnetje. Verder in dit nummer aandacht voor de nieuwe dans-, theater- en mimecursussen en de instrumentale lessen voor kinderen en volwassenen.
 
De Nieuwsbrief is op te vragen via admin@kunstronddevenen.nl

 

 WoMiBo 2 juli
De meet & greet cultuur bij Kunst Rond De Venen in Wilnis op woensdagmiddag 2 juli was geanimeerd, muzikaal en sfeervol . De aanwezigen wisselden hun vragen en aanbod uit en maakten in de vorm van speeddating samenwerkingsafspraken. Een verslag van deze WoMiBo is weer op te vragen bij de cultuurconsulenten cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl .


Cultuur in de zomer
Voor vakantiegangers en thuisblijvers blijft er steeds wat te beleven in De Ronde Venen. Zo zijn er de zomeravondfietstochten van IVN, het verhalenpodium ‘Onder de Linden’ en Film aan de Plas in Vinkeveen, de nieuwe expositie van Atelier de Kromme Mijdrecht en de fototentoonstelling “Niets is wat het lijkt”.
Check voor meer informatie en andere culturele activiteiten www.uitinderondevenen.nl


Komend cultureel seizoen: alvast noteren
Traditiegetrouw opent stichting kunst- en cultuur Abcoude/Baambrugge het nieuwe culturele jaar met de kunst- en cultuurmarkt tijdens de feestweek op zaterdag 30 augustus info@kunstencultuurabcoude.nl
Half september start Venen op de Kaart met haar activiteitenprogramma tijdens het Open Monumenten weekend www.venenopdekaart.nl
En op 8 oktober is er weer een WoMiBo in de Springbok voor iedereen in het culturele veld.
 

Zomerstop cultuurconsulenten
In de maand augustus zijn de cultuurconsulenten elders aan het werk of op vakantie. Vanaf september zien we elkaar weer in De Ronde Venen!
 

Fijne culturele zomer!

 

 

Mei 2014

Terugblik WoMiBo 16 april
Onder de Hanebalken van deEendracht in Abcoude kwamen ca. 25 cultuurgenoten bijeen om elkaar te ontmoeten en samen met de cultuurconsulenten van gedachten te wisselen over gezamenlijke Promotie-activiteiten voor het culturele veld. Een verslag van de WoMiBo is op te vragen bij de cultuurconsulenten cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl

Opening festivalseizoen
In de vorige Nieuwsbrief hebben we al aandacht besteed aan de festivals Vinkeveen Ontwaakt en Hertz, the green edition (Wilnis). Binnenkort is het zover, op zaterdag 17 mei en 24 mei kan iedereen hier haar/zijn festivalhart ophalen.

BeKOORlijk Abcoude
Ook op 24 mei, maar met andere muziek, vindt het 2- jaarlijkse Korenfestival BeKOORlijk Abcoude plaats in de dorpskerk aldaar. Maar liefst 20 koren brengen een kwartier lang hun liederen ten gehore. De bekende AbcoudenaarWillem Zwaard zal het festival om 10.15 uur openen en dan barst het los… tot de laatste zangers en zangeressen rond 17.15 hun monden weer sluiten. BeKOORlijk Abcoude is speciaal georganiseerd tijdens de Open Atelierroute Aboude.

Open Atelierroute Abcoude
Van 23 t/m 25 mei is het weer tijd voor de traditionele tweejaarlijkse Open Atelierroute in Abcoude. De organisatie laat het volgende weten: Een belangrijke reden om dit weekend in de agenda te noteren is, naast het leuke en persoonlijke contact met de kunstenaars, de kwaliteit van het te bezichtigen werk. Dit is geen toeval: in tegenstelling tot hoe het er bij sommige andere atelierroutes aan toe gaat, vindt er in Abcoude wel degelijk selectie plaats. Deze keer stellen 20 kunstenaars uit Abcoude hun werk tentoon in eigen atelier of op een andere locatie. Vrijdagavond 23 mei om 19.30 uur wordt de open atelierroute feestelijk geopend door burgemeester M. Divendal. www.ab-art.nl

Maart  2014

 

Vinkeveen ontwaakt: creatieve deelnemers gezocht
Op zaterdag 17 mei zal er een groot evenement op en rond de Vinkeveense Plassen plaatsvinden om de opening van het vaarseizoen in te luiden. In een dagvullend programma voor jong en oud zullen alle organisaties en verenigingen rond de plas laten zien wat 2014 in petto heeft voor de Vinkeveense Plassen.
Naast alle ondernemers die al hebben toegezegd mee te werken, wil de organisatie ook een cultureel programma aanbieden. Het idee is om een groep muzikanten, theatermakers en andere kunstenmakers de vrijdagavond voor het evenement samen te brengen op camping Winkeloord. Deze groep heeft dan tot zaterdagavond de gelegenheid om een creatieve invulling voor de sluiting van het evenement op zaterdag te realiseren. Motto van dit event = samen op stoom! Zin om mee te doen? Neem dan contact op met guido@vinkeveenontwaakt.nl.

Nieuwe start Muziek- en Dansschool De Ronde Venen
Enthousiaste docenten van de voormalige muziekschool de Hint hebben zich verenigd en een nieuwe stichting in het leven geroepen. Op zaterdag 15 maart organiseren zij een Swingende Start, locatie Wagenmaker 99 te Wilnis. U bent van harte welkom om van 13.00 tot 16.30 uur te genieten van optredens en demonstraties en om zelf actief mee te doen met muziek- en dansworkshops. Wethouder Erika Spil zal omstreeks 15.00 uur de openingshandeling verrichten. Meer info aino.merits@gmail.com

Venen op de Kaart: wordt vervolgd
In 2013, het jaar van het agrarisch erfgoed, is de website Venen op de Kaart gelanceerd door de Bibliotheek AVV, Museum De Ronde Venen en het Regionaal Historisch Centrum Via de reizende expositie konden inwoners van alle kernen informatie over hun omgeving zoeken en vinden, zien en lezen.
Dit jaar staat het militaire erfgoed in De Ronde Venen centraal. De website en de reizende expo krijgen een vervolg rond dit onderwerp. Vrijwilligers van de historische verenigingen zetten zich hier met verve voor in. Daarnaast initieert de projectgroep activiteiten in en rondom de Rondeveense forten en op andere cultuurhistorische plaatsen in de gemeente. De opening van dit themajaar vindt plaats in het weekend van Open Monumentendag op 14/15 september 2014. De gemeente De Ronde Venen wil deze gelegenheid aangrijpen om een comité Open Monumentendag in het leven te roepen.

Open Monumentendag: comité in wording
Tijdens de Open Monumentendag worden jaarlijks monumenten in onze gemeente opengesteld voor publiek. Ook worden activiteiten georganiseerd die aansluiten bij een centraal thema. Wij zoeken vrijwilligers die een deel van de organisatie van de Open Monumentendag in De Ronde Venen willen verzorgen Heeft u affiniteit met de cultuurhistorie van De Ronde Venen, bent u een goede schrijver en/of heeft u veel ervaring met het organiseren van evenementen? Dan zijn wij op zoek naar u! Samen met andere vrijwilligers en een medewerker van de gemeente De Ronde Venen vormt u het Comité Open Monumentendag De Ronde Venen.
Meer informatie en aanmelding: v.driessen@derondevenen.nl

 

  

17 februari 2014                                                                                                                                                                          

We kijken terug op een geslaagde eerste WoMiBo Cultuur

De aftrap was voor wethouder Erika Spil, die samen met Silva Meester van de gemeente een korte toelichting gaf op de conceptnota Kunst- en Cultuur. De nota met als titel ‘Delen en Beleven’ heeft als uitgangspunt dat kunst en cultuur op eigen kracht bestaan. Het richt zich op cultureel ondernemerschap en stimuleert samenwerking tussen de cultuuraanbieders in de gemeente. De gemeente gaat meer concreet ondersteuning bieden. Met name via de website www.uitinderondevenen.nl, vrijwilligersondersteuning vanuit Tympaan De Baat, de cultuurconsulenten (voor ca. 12 uur per week) en de lokale omroep RTV Ronde Venen. Door een cultuurfonds in het leven te roepen, worden in de toekomst eenmalige subsidies verstrekt aan aansprekende kunst-en cultuurevenementen 
De cultuurnota zal naar verwachting na de gemeenteraadsverkiezingen aan de raad worden voorgelegd.

In iedere WoMiBo is er ruimte voor deelnemers uit het culturele veld om zichzelf en hun werk voor te stellen. Zo vertelde Dyanne van Tessel van stichting Tympaan De Baat over haar werk als bemiddelaar in vrijwilligersondersteuning. Er is een speciale vrijwilligersvacaturebank waar vraag en aanbod samenkomen. Voor meer informatie www.steunpuntvrijwilligerswerk.info of vrijwilligerswerk@stdb.nl

De volgende WoMiBo is op woensdag 16 april van 16.00 tot 18.00 uur in De Eendracht in Abcoude. Daarna organiseren we er nog twee op 2 juli (Lokaal) en 8 oktober (Eendracht). Voor de eerste WoMiBo in 2015 heeft de penningmeester van de Springbok in de Hoef hun locatie al aangeboden! Meer suggesties voor locaties, presentaties en onderwerpen voor de WoMiBo’s zijn welkom via cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl

Advies op Maat
Hoe werf je nieuwe leden? Waar vind je sponsoren? Hoe stel je een beleidsplan op en hoe ontwikkel je een goede strategie? Veel culturele vrijwilligersorganisaties worstelen met die vragen. De provincie Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben de handen ineen geslagen om verenigingen en stichtingen te helpen. Niet met geld, maar met kennis! Zij bieden in 2014, net als vorig jaar, vijf dagdelen professioneel advies aan twintig culturele stichtingen en verenigingen onder de naam ‘Advies op Maat’. Wil je meer weten? Kijk dan op: www.provincie-utrecht.nl/AdviesopMaat


Sprachcafé Abcoude
Anne Kewitsch van Academie aan de Angstel organiseert dit jaar weer Sprachcafé’s, waarin een ieder welkom is om in de Duitse taal met elkaar te spreken.
Data Sprachcafé 2014: 20 januari, 17 februari, 17 maart, 14 april, 19 mei en 16 juni.
Locatie: Café-Restaurant De Eendracht Abcoude.
Elke avond staat een onderwerp centraal. Een paar dagen van tevoren wordt het thema bekendgemaakt op www.anne@academie-aan-de-angstel.nl/sprachcafé 
Meer info: Anne Kewitsch T 06 19915739

 

Twee vrijwilligers voor de Kunstuitleen Ronde Venen                                                                                                De voormalige kunstcommissie Abcoude is op zoek naar vrijwilligers die de expositie en uitleen van Rondeveense kunstwerken willen organiseren en coördineren.

De Kunstuitleen Ronde Venen is een nieuw op te richten initiatief, gedragen door vrijwilligers met ondersteuning van de gemeente. De uitleen betreft de kunstcollectie van de voormalige gemeente Abcoude, later aan te vullen met die van de overige deelgemeenten van de Ronde Venen. De uitleen vindt plaats via een website en via een jaarlijks te organiseren presentatie van de collectie.

De vrijwilligers krijgen tot taak:

- het beheren van de opslag van de collectie

- het organiseren van een jaarlijkse presentatie van de collectie

- het gehoor geven aan verzoeken tot uitleen die binnen komen via de website (het uit de opslag

  halen en overhandigen van de kunstwerken)

- het (evt. in samenwerking met de bibliotheek)bijhouden van de uitleenadministratie 

- het bijhouden en zo nodig aanpassen van de website

Van de vrijwilligers wordt gevraagd:

- affiniteit met beeldende kunst

- organisatorische kwaliteiten

- een zekere computerwijsheid in verband met het bijhouden van de uitleenadministratie en de  website (gebouwd in CMS)

Opdrachtgever is de Kunstcommissie Abcoude

Kontaktpersoon: Willibrord Huijben (0625043649 / willibrord@willibrordhuijben.nl)

 

Januari 2014 : WoMiBo culturele meet en greet!

De eerste WoMiBo is op 29 januari van 16.00 - 18.00 in Het Lokaal, Rondweg 1a Mijdrecht.

In een informele sfeer zullen wethouder Erika Spil en beleidsmaker Silva Meester van gemeente DRV een korte toelichting geven op de conceptnota Kunst- en Cultuur. Daarna is er gelegenheid om vragen, antwoorden en aanvullende wensen uit te wisselen.
Een samenvatting en de gehele conceptnota zijn op te vragen via cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl

In iedere WoMiBo is er ruimte voor een korte plenaire presentatie van uw mogelijke bijdrage aan het culturele veld. Dyanne van Tessel van stichting Tympaan De Baat zal de aftrap geven door over haar werk als bemiddelaar in vrijwilligersondersteuning te vertellen.
Mocht u ook een bijdrage aan deze 'rubriek' willen leveren dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Tijdens de culturele ontmoeting zal personeel van Het Lokaal voor hapjes en drankjes zorgen. Mocht u na afloop willen blijven eten dan kan dat: voor € 10,-- is er een Italiaans driegangenmenu te reserveren (T 0297 267085)

U bent van harte welkom! (Graag ontvangen we wel even een aanmelding van uw komst, zodat we daar bij de organisatie rekening mee kunnen houden)

We hopen u te ontmoeten!

 Met culturele groet,

Margriet Veeneman & Marlous van Merkenstein Cultuurconsulenten

 

 

December 2013

Beste kunst- en cultuurgenoten!

Terwijl de Russische Herfst nog een paar mooie programma’s in petto heeft, maakt cultureel De Ronde Venen zich op voor het nieuwe (thema)jaar.

Inventarisatie culturele voornemens
Als cultuurconsulenten gaan we onze aandacht nog meer richten op het samenbrengen van initiatieven en activiteiten in gemeente DRV. Ben je met een interessant project bezig, heb je een leuk idee dat je graag verder uit wilt werken, of organiseer je in 2014 een cultureel evenement? Graag ontvangen wij deze maand een mailtje op cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl met jullie plannen en suggesties voor het komende jaar, zodat wij onze werkzaamheden hierop af kunnen stemmen.

WoMiBo Cultuur
Wij gaan in 2014 in elk geval starten met het organiseren van de WoensdagMiddagBorrel Cultuur. In deze meet & greet voor het culturele veld is ruimte voor ontmoeting, uitwisseling van cultureel nieuws en samenwerkingsinitiatieven. Vier keer per jaar hopen we jullie te ontmoeten op een woensdagmiddag tussen 16.00 – 18.00 afwisselend in Mijdrecht en Abcoude. Data om vast te noteren: 29 januari, 16 april, 2 juli en 8 oktober!

Kunst & Cultuurnota 2014-2018
Wethouder Erika Spil trapt op 29 januari de eerste WoMiBo af in Het Lokaal, the place 2Be, aan de Rondweg in Mijdrecht. Silva Meester informeert ons dan verder over de voortgang van de Kunst & Cultuurnota 2014-2018. Begin januari volgt nog een uitnodiging vanuit gemeente DRV. 

Vacature voorzitter Atelier De Kromme Mijdrecht
Atelier De Kromme Mijdrecht (AKM), is een vereniging van amateur kunstenaars, voor iedereen, jong of oud, die in of rondom de gemeente De Ronde Venen woont. Bij AKM leer je tekenen en schilderen met verschillende technieken en materialen. www.atelierdekrommemijdrecht.nl
Piet van Buul heeft onlangs zijn werkzaamheden als voorzitter van AKM beëindigd. Er is dus plaats voor een nieuwe voorzitter. Iets voor u of jou? Of ken je iemand die deze jas past? Laat het weten via  cultuurconsulent@bibliotheekavv.nl, dan nemen wij contact op met AKM.
 
Beheer ledenadministratie: samen delen?
Hans Leeuwerik is voor Cursusproject De Ronde Venen bezig met het herinrichten van hun ledenadministratie. Het computerprogramma dat hij hierbij wil gebruiken, lijkt hem uitermate geschikt om te delen met anderen.
Hans roept daarom belangstellenden van andere cursusorganisaties en verenigingen op zich bij hem te melden voor meer informatie en eventuele samenwerkingsafspraken. Je kunt contact met hem opnemen via: hansleeuwerik@xs4all.nl.

Tot zover de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Wij wensen iedereen een mooie eindejaarstijd en alvast een inspirerend begin van het nieuwe jaar!
Met culturele groet van Margriet Veeneman & Marlous van Merkenstein

 

Oktober 2013

Hallo allemaal,

Terwijl buiten de bomen zo langzamerhand hun blaadjes weer laten vallen, zoeken we binnen weer des te meer warmte en gezelligheid op. Des te beter dus, dat er veel te doen is in De Ronde Venen. Wie www.uitinderondevenen.nl een beetje in de gaten houdt, zal ongetwijfeld hebben gemerkt dat er steeds meer activiteiten in de agenda staan. Wij zijn erg blij dat we de laatste tijd weer behoorlijk wat nieuwe aanmeldingen hebben gehad, waardoor het aanbod aan activiteiten nog uiteenlopender is geworden.

Repair Café Mijdrecht
Wat kun je bijvoorbeeld beter doen in de herfst dan een bezoekje te brengen aan het Repair Café in Mijdrecht? We gooien met z’n allen veel te veel weg, vindt de organisatie van het café. Dat is slecht voor het milieu en voor de portemonnee. Het heeft daarom wel degelijk zin om die kapotte ventilator of schemerlamp toch even langs te gaan bij het Repair Café, waar mensen zitten die zich niet zo makkelijk laten kisten. Bij het Repair Café in Mijdrecht kunt u eens in de maand met uw kapotte spullen terecht bij deskundige reparateurs. De eerstvolgende cafés vinden plaats op donderdag 24 oktober en donderdag 14 november vanaf 14.00 uur aan de Gosewijn van Aemstelstraat 5 in Mijdrecht. Hou Uit in De Ronde Venen in de gaten voor de data van de Repair Cafés.

Kaviaar Speciaal in De Springbok
Nu dorpshuis De Springbok in De Hoef weer geopend is, kunt u ook hier weer voorstellingen bekijken van toneelvereniging De Opregte Amateur. Op vrijdagavond 8 en zaterdagavond 9 november komt zij  met de najaarsuitvoering ‘Kaviaar Speciaal’, een komedie geschreven door José Frehe en Rob van Vliet. Klik hier voor meer informatie.  

Maak een doorzichtportret
Gaat u liever zelf aan de slag? Dan kunt u op dinsdagavond 29 oktober oefenen met het maken van een doorzichtportret, een workshop georganiseerd door cursusproject Abcoude/Baambrugge  in de Angstelborgh in Abcoude. Bij het maken van een doorzichtportret is de kans op gelijkenis groot. Met z’n tweeën tegenover elkaar, met daartussen een raamwerk van plastic, tekenen de deelnemers elkaar om de beurt. Daarna tekenen zij het getekende gezicht over op een vel. De totale werktijd, inclusief uitleg en nabespreking, bedraagt 3 uur maximaal. De cursus wordt begeleid door oud-tekendocent Kees Valentijn.

Weekendtip: Bruids- en Grafwerk in Theater Piet Mondriaan
Al twee keer veroverden Dames Voor Na Vieren een nominatie voor de VSCD Neerlands Hoop Prijs, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker(s) van het jaar. Nu komen Anne van Rijn en Hanneke Drenth terug met hun nieuwe cabaretvoorstelling: Bruids- en Grafwerk. Op zaterdag 26 oktober is deze te zien in het Theater Piet Mondriaan in Abcoude.
Met een wervelende mix van fysieke acts, krachtige zang , humoristische en absurdistische sketches, worden menselijke relaties uitvergroot en onder de loep genomen. Door hun ongenaakbare eigen stijl van slapstick, snelheid en satire blijven de Dames uniek in de wereld van het cabaret. Klik hier voor meer info en om kaarten te kopen.

Op www.uitinderondevenen.nl vindt u inmiddels al een behoorlijke greep uit het cultuuraanbod in de gemeente. U vindt op de website niet enkel wat er allemaal te doen en te beleven is, maar ook een overzicht van de cultuuraanbieders. Inmiddels weten steeds meer mensen hun weg te vinden naar Uit in De Ronde Venen, want de website is dit jaar al vaker bezocht dan in 2012 in een heel jaar. Wilt u uw organisatie of evenement ook aanmelden?  Klik dan hier

Met culturele herfstgroet,

Margriet Veeneman & Marlous van Merkenstein


Nieuwe initiatieven

Augustus 2013

Hallo allemaal,

Augustus zit er alweer bijna op, evenals de zomer. Deze zomer was er één van mooie nieuwe initiatieven. In mei vond de eerste editie van kunstroute KunstRondeVenen plaats en een expositie van erfgoedportal ‘Venen op de Kaart’ reist op dit moment door de gemeente. In september ziet het nieuwe festival Molenpop het levenslicht. Videoclub De Ronde Venen start binnenkort met de eerste workshops voor jongeren rondom het maken van films. De filmclub organiseert een scenariowedstrijd voor jongeren, waarvan het winnende verhaal in 2014 zal worden verfilmd.

Venen op de Kaart
Erfgoedportal ‘Venen op de Kaart’ reist deze zomer langs dorpen in de gemeente. Op donderdag 8 augustus opende wethouder Kees Schouten de eerste informatie-expositie in het gemeentehuis. Hiermee werd het startsein gegeven van een informatieve rondreis langs dorpen in De Ronde Venen, waarin alle kernen één voor één worden uitgelicht. Op 26 augustus reisde de expositie door naar de Bibliotheek Abcoude en daarna op 9 september naar zorgboerderij Amstelkade in Wilnis. Op elke locatie zal de tentoonstelling circa twee weken blijven staan en kunnen bezoekers informatie en foto’s vinden over hun eigen dorp. 

Een informatiezuil biedt toegang tot www.venenopdekaart.nl. Op deze website is informatie over het culturele erfgoed in De Ronde Venen en omgeving te vinden. Daarnaast kunnen bezoekers historische foto’s en informatie over de geschiedenis van Mijdrecht bekijken. Bezoekers vinden opvenenopdekaart.nl agrarische monumenten. Hierbij kunnen zij zien welke boeken of documenten over de locatie beschikbaar zijn in de bibliotheek. Ook kunnen zij binnenkort met een mobiele app wandel- of fietsroutes volgen die langs historische boerderijen en andere interessante plekken leiden.

Cultuurmarkt
Aansluitend op de Feestweek van Abcoude vindt op 1 september van 13.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse Kunst- en Cultuurmarkt plaats in het Piet Mondriaan Gebouw in Abcoude. In het gebouw verzamelen zich tientallen cultuuraanbieders. De markt biedt een overzicht van het lokale cultuuraanbod in De Ronde Venen, met informatie over verenigingen, cursussen en projecten, voorstellingen en culturele evenementen voor alle leeftijden. De markt biedt gelegenheid om het aanbod van het nieuwe culturele seizoen te zien, maar ook te beleven. Er worden tijdens deze middag open lessen gegeven, er wordt opgetreden door verschillende groepen en de docenten lopen rond om een praatje te maken met de bezoekers. Ook de cultuurconsulenten zullen bij de cultuurmarkt aanwezig zijn!

Molenpop
De Ro